Smycken av äggskal.

Det dyker ofta upp överaskningar när man arbetar med identifiering av smycken och ädelstenar. Jag fick härromdagen frågan vad armbandet på bilden var gjort av. Små vita porösa pärlor som vid en första anblick påminde om ben eller horn, dock kunde ingen av de strukturer man ser i dessa material ses. Att de flesta pärlor var lackade kunde tyda på att materialet inte tar polering särskillt bra eller är skört. Under LWUV reagerade det obehandlade materialet med svag blåaktig fluorescens. Då materialet är opakt och sitter trätt på en nylonlina är det svårt att göra fler tester men tack vara att armbandet hade en stämpel kunde det tillslut fastställas att materialet är strutsägg.
Första gången jag stött på det materialet i ädelstensammanhang.

Etiketter: gemmologi strutsägg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln