Scheelit, CaWO4, är ett i ädelstensammanhang lite ovanligare material som i första hand bryts för sitt innehåll av wolfram. Mineralet har fått sitt namn av den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele, verksam i Köping under 1700-talet och hittades första gången i Bispberg i Dalarna. Scheelite är lite för skört och mjukt, 4,5-5, för att vara en riktigt bra ädelsten men dess färg kan vara ganska attraktiv och det finns alltid intresse från samlare vilket gjort att scheelit idag ändå är ganska etablerad och ett material gemmologer måste vara bekanta med.

Scheelit tillverkas även på konstgjord väg för industriella ändamål och en hel del syntetisk scheelit slipas och hamnar på ädelstensmarknaden. Dessa stenar identifieras genom att studera inneslutningar och tillväxtstrukturet i förstoring, många syntetiska stenar saknar dessutom det REE spektra man förväntar sig (Det har dock blivit allt vanligare att syntetisk scheelit dopass med REE vilket ger dem spectra) Kortvågigt UV-ljus är också till hjälp då fluorescenceeffekterna är olika för naturlig och syntetisk scheelit. 

Etiketter: gemmologi scheelit

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln