Försegling & investering...

Från slutet av 1970-talet och delar av 1980-talet såldes mängder av "investeringsstenar" till privatersoner, främst diamanter men även många rubiner och safirer vilka hade identifieringsintyg från något internationellt erkänt gemmologiskt laboratorium, ofta IGI eller HRD. Dessa förseglade förpackningar med inplastad mikrofilm tillsammans med övertygande "intyg" kring gradering och garanterad värdestegring tillagda av de som sålde stenarna dyker ofta upp. Besvärligt är att stenarna är förseglade och därmed omöjliga att kontrollera, kunder vill sällan att förseglingen bryts i tron att detta skulle påverka stenens värde. Det är alltid intressant när man väl får möjlighet att undersöka en sten som legat väl förseglad i kanske 30 år. Informationen på den slutna förpackningen stämmer i stort sett alltid men å andra sidan är det väldigt lite som står på förpackningen, sällan mer än identitet och vikt. Som gemmolog är det alltid kul och intressant att få öppna och undersöka dessa stenar. Det är dock sällan särskilt kul för stenens ägare att få värderingen. Stenen är alltid vad den sägs vara men den mer eller mindre garanterade värdeökningen som bifogde dokument ofta insinuerar har vad jag personligen erfarit alltid uteblivit, oftast är det så att dessa stenar visar sig ha betydligt lägre värde idag än vad stenens ägare betalade. Senast idag undersökte jag en safir, se bilden, med flera bifogade dokument och kvitton. Denna sten värderades idag av mig till knappt en tredjedel av vad den kostade 1984. 
Denna typ av marknadsföring fortgår såklart även idag men ser annorlunda ut. Ur gemmologisk synvinkel är det intressant att få undersöka stenar som varit förseglade 30 - 40 år iom att många av de idag vanliga behandlingarna inte förekom vid tiden för försäljningen. 

Kommentera gärna:

 • Nils • 21 november 2016 14:11:05
  Hej jag har syntetisk diamant , 4 st som är bra gjorda ? Vars kan man sälja sånt ? Som jag fattade ska dom va intill perfekta
 • Hej Nils, andrahandsmarknaden för syntetiska diamanter är väldigt liten i Sverige och jag känner inte till någon som köper in sådana så du får kontakta några auktionsverk och pantbanker och se om du hittar någon som tar emot dem.
  Eventuellt kan någon gemmolog eller företag vara intresserad av stenarna som referensmaterial eller liknande. Har du någon mer detaljerad beskrivning och ungefärligt pris du tänkt dig?

  21 november 2016 14:33:55

 • Jari • 30 januari 2014 20:26:06
  Hej!
  Hittade din artikel av en slump. Jag blev som du beskriver lurad i början av -80 talet och har tre av dessa liggande. Om det skulle vara av intresse kan du kontakta mig. Jag är inte intresserad av några större summor för dessa utan vill bara bli av med dom till en rimlig ersättning

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln