Kända Rosa diamanter

Det finns många kända diamanter med spännande historia. Hope, Cullinan, Koh-i-Noor, Dresden green, Orlov med fler är diamanter vars namn är kända långt utanför gemmologiska kretsar. De flesta av dessa historiska diamanter kommer från Indien och kan följas långt bakåt i tiden, ofta många hundra år. De flesta kända stenar är färglösa men t ex Hope är blå och Dresden green är grön. Ingen av de mest kända stenarna är dock rosa trots att rosa diamanter sedan några år är väldigt populära och betingar mycket höga priser. En förklaring till det är att de allra flesta rosa diamanter kommer från Argyle gruvan i Australien som är en i diamantsamanhang ung gruva. Visst har en och annan rosa diamant hittats även i historiska gruvor i Indien och Brasilien men inte alls i samma mängd som i Australien. Det hittas även rosa diamanter på flera platser i södra Afrika.

Några namngivna och i alla fall någorlunda kända rosa diamanter är:

Pink Star, IF, fancy pink, ovalslipad diamant på 59,60 carat. Pink Star hittades 1999 av DeBeers i Afrika och vägde som råsten hela 132,5 carat. Vem som äger stenen nu är inte kännt.

Graff pink är en smaragdslipad diamant som efter en omslipning 2010 väger 23,88 carat med klarhet Fl och färg Fancy Vivid pink. Innan omslipningen vägde stenen 24,78 carat men hade då lägre gradering för både färg och klarhet. Stenens ursprung är oklart men den såldes av Harry Winston på 1950-talet. Vem som ägde den fram till att Graff köpte stenen 2010 för 46 miljoner dollar är inte kännt.

The Princie Diamond är från Golconda, Indien och väger 34,65 carat med färggradering Fancy Intense. Denna sten ägdes under flera hundra år av en furstefamilj i Hyderabad innan den såldes till Van Cleef & Arples på 1960-talet. Det är också då den får sitt namn.

Det finns fler namngivna rosa diamanter som t ex The Vivid pink, Belle epoque och the Perfect pink men dessa stenar är betydligt mindre än de ovan nämnda.
Vad som orsakar den rosa färgen är inte helt klarlagt men antas ha med störningar i kristallstrukturen att göra. Precis som för andra diamanter så tillhör även de största rosa diamanterna typ IIa men rosa diamanter finns även som typ I.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln