Nya metoder för identifiering och datering av pärlor!

Det har blivit allt svårare att identifiera naturliga respektive odlade pärlor och samtidigt har imitationerna blivit allt bättre de senaste åren. Kvaliteten på odlade sötvattenspärlor har höjts markant och det finns en stor längtan efter en enkel metod att identifiera dessa och skilja ut dem från både naturliga pärlor och odlade saltvattenpärlor vilka är betydligt dyrare än odlade sötvattenpärlor.
Glädjande nog har det Schweiziska gemmologiska institutet, SSEF, tillsammans med fysiker från ETH i Zurich lyckats ta fram en metod att isolera dna i pärlor, detta har tidigare ansetts vara i stort sett omöjligt. Metoden är dessutom icke-destruktiv (ok, skada på mikroskopisk nivå uppstår) vilket är en förutsättning för att den ska vara av intresse i gemmologiska sammanhang. Efterfrågan på en metod av denna typ har som sagt varit stor, frågan nu är vad den kommer kosta och om det kommer löna sig att testa pärlor.
Ett annat genombrott är att det också tagits fram en metod att datera pärlor. Man kan säga att det rör sig om en variant av C14 datering och begränsningen med den typen av datering är att föremålen måste vara av viss ålder, metoden kommer dock vara till nytta för att skilja antika pärlor från moderna kopior.

Läs mer här: http://www.ethlife.ethz.ch/archive_articles/131016_dna_perlen_per/index_EN#!

och här: https://journals.uair.arizona.edu/index.php/radiocarbon/article/view/16389/pdf
Etiketter: gemmologi pärlor

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln