Orangea diamanter

Den 12 november finns möjlighet att lägga bud på vad som antagligen är den hittills största orangea diamant med färggradering "Fancy Vivid" som slipats. Det är Christies Genevefilial som håller auktionen på denna 14,82 ct stora sten.

Orangea diamanter är extremt sällsynta, betydligt ovanligare än rosa. Oftast har orangea diamanter toner av brunt, gult eller rosa i sig vilket sänker värdet på dem betydligt jämfört med om de saknar toner av andra färger och den sten som säljs av Christies äri stort sett 100% orange, den tidigare största orangea diamant med samma färgkvalitet vägde under 6 carat, alltså mindre än hälften av denna sten.

Orangea, precis som andra färgade diamanter får vanligen sin färg graderad enligt följande: Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Deep and Fancy Dark. Orsaken till att diamanter kan få orange färg är inte helt klarlagd men har att göra med störningar i kristallstrukturen tillsammans med spår av kväve.

Idag är det dock mycket viktigt att man har kunskap om alla olika typer av behandlingar ädelstenar utsätts för för att få bättre färg och bli mer attraktiva. Innan du investerar i färgade diamanter, se till att du vet hur du separerar naturligt färgade från behandlade stenar!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln