191 ct paraibaturmalin

Kaufmann de Suisse har fått i updrag att designa och tillverka ett smycket av vad som verkar vara världens största slipade paraibaturmalin, 191 carat, mycket hög klarhet och bästa färg. Den 18/10 kommer smycket visas upp för att sedan säljas på auktion. Vad är det då som är så speciellt med paraibaturmalinen?
Paraiban har en neon eller "elektriskt" blå färg som orsakas av koppar och mangan. Beroende på halterna och hur mycket koppar dominerar så får stenen olika nyanser av blått. Den råa kristallen är ofta ganska anonym, färgen kommer fram till sin fulla rätt genom att stenen värms något och sedan slipas.
Paraibaturmalinen har fått sitt namn från Paraiba, en region i Brasilien, men den hittas även på några andra platser, t ex i Nigeria vilket inte förvånar de som har koll på kontinenternas förflyttningar. Paraibaområdet och Nigeria har en gång i tiden hängt samman och är skapade av samma geologiska processer. Precis som nånga andra ädelstenar som fått namn efter fyndort t ex andalusit och elbait så får enligt LMHC även turmalin som fått sin färg på samma vis kallas paraiba även om de är hittade på andra platser än i just Paraiba.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln