Glas, Kristall och värmeledningsförmåga.

En tydlig fysisk skillnad mellan glas och kristallina material är värmeledningsförmågan. Värmeledningsförmåga mäts oftast med ett elektroniskt hjälpmedel då man vill identifiera diamanter. Skillnaden mellan olika materials värmeledningsförmåga är dock så liten att det är svårt att tillverka ett universalinstrument till rimlig kostnad. En betydliget enklate variant av värmetest är att ta t ex en bit kvarts och det föremål du vill undersöka (det får dock inte vara infattat) och lägga en timme i en låda, måste ligga mörkt för att ljus inte ska påverka testet. Testa sedan föremålen genom att lägga mot läpparna, känns kvartsbiten kallare är det föremål du vill testa? I så fall är det med stor sannolikhet glas. Känns föremålen lika kalla är det troligen också ett kristallint material. Upprepa testet ett par gånger så får du en god indikation på om det kan vara glas eller inte.
Ett test som också bygger på värmeledningsförmåga och som är ganska bra när man vill skilja diamant från cubic zirkon. Andas på stenen, försvinner imman fort är det diamant, tar det lite längre tid är stenen cubic zirkon. Träna några gånger på stenar du vet är diamant respektive cz.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Etikettmoln