Ädelstenar i Amfibolgruppen

Amfiboler är benämningen för en viktig grupp bergartsbildande mineral. Kvarts och Fältspater är visserligen de vanligaste mineralen i jordskorpan men Amfiboler dyker upp nästan lika ofta och i de flesta geologiska miljöer.

Amfiboler tillhör en undergrupp av silikater, bandsilikater, och har en hårdhet mellan 5-6 och densitet kring 2,85-3,60 med glasaktig eller silkesliknande lyster beroende på habitus. Spaltningen hos amfiboler går i två riktningar, den ena 124 grader medan den andra varierar aningen men ligger kring 56 grader. Ur ädelstensynpunkt är Nefrit den viktigaste amfibolen men amfibol spelar även roll i t ex tigeröga som är en kvartsvariant som genom metamorfos ersatt amfiboler, vanligen asbestmineral, men behållit dess fibriga utseende. Aktinolit och Tremolit är annars de varianter av amfibol man oftast stöter på. Fina bergkristaller kan t ex ha inneslutningar i form av nålar bestående av aktinolit (rutil och turmalinnålar är dock betydligt vanligare). Fina fibrer beståenda av Aktinolit eller Tremolit ligger ofta bakom kattöga effekten hos många cabochonslipade stenar. Aktinolit förekommer även som transparenta kristaller vilka ibland kan fasettslipas men detta är ganska ovanligt. I och med att många amfiboler har tydlig spaltning så kan det ställa till problem vid slipning, ett undantag är dock Nefrit som trots sin relativt låga hårdhet ändå är ett av de mest hållbara material som finns och i motsats till andra amfiboler lämpar sig mycket bra för skulptering. Detta pga sin polykristallina uppbygnad vilket gör att spaltningen förlorar sin betydelse för hållbarheten.

Pargasit, Cummingtonit, Kärsutit, Holmquistit, Richterit och Grunerit är exempel på vanliga amfibolmineral vilka då de uppträder i fina kristallformer är mycket intressanta som samlarmineral.

Som ornamentsten är amfibol vanligt i kombination med b la granat, epidot eller zoisit. Anyolit är t ex en sten som används för dekoration och som består av aktinolit, grön zoisit och rubin.

Etiketter: amfibol nefrit

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln