Ädelstenar bland Pyroxener


Bland Pyroxenerna finns några viktiga ädelstensmaterial som Jadeit, Spodumen och Diopsid. Pyroxeners färg beror för det mesta på innehåll av järn dels som viktig del i mineralets kemiska komposition men även som spårämne i form av joner med olika laddning. Diopsid är en pyroxen som även färgas av vanadium, krom eller mangan då dessa grundämnen förekommer som spårämnen i materialet.

Pyroxener är en grupp mineral som har mycket gemensamt med Amfiboler (se tidigare blogginlägg) men skiljer sig bland annat genom att förutom ha spaltning 124 och ca 55 grader även ha en spaltning kring 93 grader från C-axeln. Generellt är även densiteten aningen högre, 3,1-3,6 jämfört med amfibolernas 2,85-3.6. Pyroxener är kedjesilikater och har kemisk sammansättning XY(Si,Al)2O6 där X kan vara Na, Ca, Mg, Fe2+ eller Zn och Y är Cr, Al, Fe3+, Mg, Mn, Sc, V eller Ti.

Jadeit är det överlägset viktigaste och mest kända ädelstensmaterialet inom pyroxengruppen men Spodumenvarianterna Hiddenit (grön) och Kunzit (rosa) har under senare år blivit allt populärare liksom smaragdgrön Diopsid färgad av krom. Även bestrålning och förändringar av temperaturförhållanden kan påverka färg hos pyroxener precis som hos de flesta andra ädelstensmaterial.

Pyroxenen Jadeit är ett polykristallint material vilket gör att spaltningen som orsakar skörheten hos t ex spodumen uteblir och jadeit blir, precis som sin nära släkting amfibolen nefrit, ett mycket hållbart material som lämpar sig väl för både cabochonslipning och skulptering vilket människor utnyttjat i årtusenden.

Ägerin, Hedenbergit och Enstatit är varianter inom pyroxengruppen som visserligen inte ofta men ibland dyker upp i ädelstensammanhang men framförallt är intressanta som samlarmineral då kristallerna är välformade.

Gabbro, Basalt och Diabas är vanliga bergarter som bland mycket annat består av pyroxener.

 

Etiketter: jadeit pyroxen

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln