Kemi & ädelstenar

Nyheterna har idag diskuterat en hel del kring kemiämnets kris i svenska skolan. För att verkligen förstå ädelstenar och vad som orsakar t ex färg, hållbarhet och optiska effekter i dem så är kemi ett ämne man måste ta till sig och förstå.
Att lära sig identifiera ädelstenar kräver inte någon högre kunskap inom kemi men det är inte ren identifiering som är utmaningen längre. Vad gemmologer måste förstå är hur och var ädelstenar bildas samt varför de får de egenskaper de har för att kunna förstå och identifiera syntetiska varianter och behandlingar av naturliga material för att bli mer attraktiva. Behandlingar av ädelstenar är en förutsättning för att ädelstensmarknaden ska fortsätta se ut som den gör idag iom att att det faktiskt inte finns tillräcklig tillgång till många material för att täcka efterfrågan. Att förstå kemin bakom ädelstenar ger inte bara förutsättningar för att kunna identifiera material och behandlingar utan även förutsättningar för att själv kunna öka attraktivitet och tillföra värde hos förbisedda och lokala ädelstensmaterial.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln