"Diamonds are bullshit"

Det har länkats mycket i sociala media till en artikel som handlar om diamanthandeln senaste dagarna. (Läs den Här) Det som skrivs är väl någorlunda sant men ingenting är nytt, vi har sett liknande inlägg och åsikter i årtionden. Har författaren någon poäng? Jo visst, diamanter är såklart inte ett råmaterial som t ex guld eller olja. Att diamanter ibland marknadsförs som investeringsobjekt är för det mesta löjligt. Detsamma gäller de flesta andra ädelstenar och även konst, antikviteter och samlarsaker i allmänhet.
Författaren gör en parallel till varför en biluthyrningsfirma köper och hyr ut bilar vilket blir lite fånigt iom att väldigt få personer köper diamanter och diamantsmycken för att tjäna pengar, särskilt inte på samma vis som en uthyrningsfirma. Man köper diamanter för att de är vackra, för att smycka sig själv och/eller för att ge till någon man tycker om. Visst finns det folk som köper t ex bilar eller kläder av samma skäl men jämförelsen blir löjlig. En jämförelse med märkeskläder och acessoarer vore betydligt mer intressant.
Vad författaren dessutom inte riktigt verkar förstå är att för diamanter, precis som för så mycket annat, så gäller det att kvaliteten är avgörande. Vi vet att det produceras enormt mycket diamanter varje år, både från gruvor och på konstgjord väg. De allra flesta diamanter är totalt ointressanta som ädelstenar och en väldigt stor del av de stenar som används som ädelsten är av så låg kvalitet att de visserligen har en marknad men har ett försumbart värde annat än i det smycke de sitter i. Har man följt diamantmarknaden någorlunda de senaste åren så har det varit ganska tydligt att det är naturliga diamanter av hög kvalitet med "rätt" färger som varit de absolut bästa investeringsobjekten.
Visst har artikelförfattarem rätt i att det är DeBeers som ligger bakom mycket av traditionerna med diamantsmycken, t ex att det ska vara diamanter i vigselringar vilket åtminstone i USA tycks vara en självklarhet. Traditionen med vigselringar bestående av värdefulla material är dock betydligt äldre än DeBeers. Det tidigaste belägget för att en förlovningsring hade infattade diamanter är från 1477 då hertig Maximilian av Österrike förlovade sig med sin Mary. Traditionen med guld i förlovnings och vigselringar är i vissa kulturer betydligt äldre än så.
Diamant är dessutom ett av de ädelstensmaterial som använts längst av människor och är ett av de äldsta kända material som finns vilket bidrar till mystiken och, faktiskt, värdet av dem.

 

Etiketter: diamant diamantpriser

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln