Silver o Silver...

Silvermynt: 4 öre, Karl XI + Dinar, Septimus Severus. Silvermynt: 4 öre, Karl XI + Dinar, Septimus Severus.

Silver är en kul metall vars pris varierar en hel del. Den allmänna uppfattningen är att silver är betydligt dyrare idag än för bara några år sedan. Silver är en av de metaller som använts längst av människan samtidigt som det är en av de metaller vars värde varierat mest under årtusenden. Silver har uppskattats genom hela mänsklighetens historia och sedan ca 2500 år har silver använts som valuta i form av mynt. Värdet på silver varierar enormt genom historien och det är först under de senaste århundradet silver blivit något som kan kallas var mans egendom.

Bilden visar två silvermynt. Det vänstra är 4 öre från 1671, det högra en dinar präglad under Septimus Severus (193-211). Slitaget på mynten är ganska likvärdigt, silverinnehållet likaså. Prismässigt kostar det yngre myntet ungefär fyra gånger mer än det betydligt äldre. Dinaren var allmän valuta i Rom för nära 2000 år sedan medan 4 öringen var något som vanligen bara adel, högre män inom kyrkan och rikare bönder såg till.
Jämför man myntproduktionen under Septimus Severus och Karl XI så är det dock lätt att förstå varför det är så mycket lättare och billigare att köpa silver i form av 2000 år gamla romerska mynt än 400 år gamla svenska...

Etiketter: värdering silver

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln