Diamantprislistor.

Det finns flera organisationer som löpande publicerar priser på diamanter. Den mest kända torde vara Rapaport. IDEX och Gemgudie är andra som också publicerar diamantpriser. FindMyRock är en liten uppstickare på området vilket jag tycker är bra. De priser som anges av de olika aktörerna gäller för slipade stenar och de är på det stora hela ganska överens om priser och prisförändringar. För att använda dessa riktpristjänster gäller dock såklart att man vet hur de graderar stenar. De flesta håller sig till GIAs standard men t ex Rapaport envisas med att ha Si3 som klarhetsgrad.
Även om priserna över lag är ganska lika så är det intressant att jämföra t ex Rapaport och Gemguide. För de flesta stenar är de överens men för stenar av riktigt hög respektive låg kvalitet skiljer prissättningen ofta väldigt mycket dem emellan.
De priser som nämns i dessa listor är "asking price", vill man köpa en sten med en exakt vikt/diameter/slipning/färg/form/klarhet så är dessa priser en god indikation. Säljer eller köper man däremot stenar utan större krav på slipning, form o vikt mm så kan man räkna med 40-50% avdrag av listpriser.

Länkar till ovan nämnda organ:
IDEX
Gemguide
Rapaport
Find My Rock

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln