Glasfyllda safirer allt vanligare.

Glasfyllning av safir har förekommit i flera år. Det verkar dock som att denna typ av behandling av safir utvecklats och blivit vanligare. Glasfyllning av safir identifieras ganska lätt förutsatt att man vet vad man ska leta efter. Glasfyllning är en behandlingsmetod som länge förekommit för diamant och rubin och man identifierar dessa med hjälp av 10x förstoring förutsatt att man har kunskap om vad man tittar efter.
Glaset som nu används vid behandling av safir är ett blyglas som färgats blått med cobolt, Co. Det är drygt två år sedan jag hörde talas om glasfyllning med färgat glas av safir första gången men det verkar som att behandlingen kommit till allmän kännedom ganska nyligt. Det är också först nyligt jag sett dessa stenar i verkligheten.
Ur identifieringssynpunkt är en stor fördel med denna behandling att glaset färgats av just Co. Co kan ganska lätt identifieras med enkla gemmologiska instrument som chelseafilter och spektroskop. Naturlig safir får sin färg av järn och titan och får i spektroskopet vanligen ett ganska typiskt Fe-spektra.
Har man möjlighet att göra SG test så har vissa behandlade stenar så mycket glas i sig att det påverkar densiteten.

Intressant är att det inte går att behandla vilken korund som helst med denna metod. Även om råmaterialet som används för det mesta är av väldigt låg kvalitet, grådaskit och translusent/opakt så verkar det som att denna behandling bara fungerar på vissa typer av safir. Vad detta beror på (magmatiskt/metamorft ursprung, spårämnen, kristallstruktur...) vet jag inte men det pågår forskning kring det. Yielden är fortfarande ganska låg, 25-30%, vid behandling.

Glasfyllning påverkar egentligen inte materialet i sig utan glasfyllningen gör att sprickor inte syns och därmed påverkar klarheten positivt samt i de fall glaset är färgat ger intryck av att materialet dessutom har en bättre färg. Problemet med just glasfyllning av t ex safir och rubin är att behandlingen kraftigt påverkar hållbarheten.

Det är nog lika bra att räkna med att tekniken för denna behandling kommer utvecklas och det är antagligen lika bra att ställa in sig på att glasfyllda safirer snart kommer vara lika vanliga som glasfyllda rubiner.

Etiketter: glasfyllning safir

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln