Naturlig, Syntetisk, Behandlad?

Syntetiska ädelstenar kan vara precis lika vackra som naturliga. Syntetiska ädelstenar kan vara precis lika vackra som naturliga.
En naturlig ädelsten består av ett naturligt förekommande mineral eller är av organiskt ursprung. Ädelstenar kan alltså komma både från mineral, växt och djurriket. De allra flesta ädelstenar är varianter av olika mineral medan bärnsten ar sitt ursprung i växtriket och pärlor och elfenben härstammar från djurriket.
Det är nuförtiden mycket vanligt att ädelstenar som sitter i smycken inte är av naturligt ursprung utan tillverkade av människor. Sedan slutet av 1800-talet har tekniker för att kopiera naturliga material utvecklats och syntetiska ädelstenar är ett viktigt komplement till de naturliga på dagens smyckesmarknad. Det är dock stor skillnad i pris och värde på naturliga och syntetiska stenar. Trots att både den naturliga och den syntetiska stenen har samma kemiska och fysiska egenskaper så är kunderna villiga att betala betydligt högre pris för en naturlig sten än för en syntetisk, att de syntetiska stenarna egentligen är av högre kvalitet spelar ingen roll. Syntetiska stenar är kopior av naturliga material och är därmed lika "äkta".
Man får inte blanda ihop begreppet syntetisk med begreppet "imitation". En imitation består av ett annat material än vad det ska föreställa. T ex kan en bergkristall med bra slipning imitera en diamant i ett smycke. Bergkristall är inte så värst bra som imitation för diamant, det syntetiska materialet Cubic Zirkon är däremot en väldigt bra och övertygande imitation.
När en gemmolog tittar på stenar i ett smycke är det första man gör att identifiera stenen. Kommer man fram till att stenen är t ex en rubin så är nästa steg att undersöka om den är naturlig eller syntetisk. Här gäller det att verkligen veta vad man ska titta efter. Naturliga och syntetiska stenar ser väldigt lika ut men har skillnader i form av små inneslutningar och tillväxtstrukturer. Ibland skiljer orsaken till färg i stenen mellan naturliga och syntetiska material.
När man fastställt att stenen är naturlig så går man vidare för att undersöka om den utsatts för någon typ av behandling för att bli mer attraktiv. De flesta material behandlas på olika vis och vissa behandlingar påverkar stabiliteten i materialet och gör att man måste vara mer försiktig med vissa behandlade material än helt naturliga.

Vill man lära sig mer om att identifiera syntetiska stenar och behandlingar så finns gott om information på internet, det är dock viktigt att se dessa stenar i verkligheten och få tillfälle att verkligen sitta tillsammans med en duktig instruktör och studera stenarna i mikroskop. Den praktiska utbildning som just nu verkar få bäst recensioner är AIGS, Asian Institute of Gemological Sciences.

Även Ädelstensakademin erbjuder kurser i identifiering av syntetiska och behandlade material. Hör av dig till oss för att få veta mer!

 
Etiketter: syntetisk behandling

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln