Om man är intresserad av att lära sig mer om diamanter och ädelstenar så finns många bra och informativa sidor och forum man kan förkovra sig i. Även utbudet av bra kurser som faktiskt leder till att man får någon form av intyg eller till och med titel ökar.
Här gäller det dock att se till att den som erbjuder utbildningen är etablerad och erkänd i branschen (se tidigare blogginlägg på temat). Kolla helst upp med etablerade juvelerare och auktionsverk om den utbildning du tänkt dig är vettig med tanke på vad du vill ha den till.

Två kurser jag kan rekommendera för dig som vill lära dig mer utan att kanske ha tid, ekonomi eller intresse till avancerade kurser men ändå vill få någon form av intyg som är erkänt är GIAs Accredited Jewelry Professional och DCAs Diamond Studies Course. Du läser kurserna helt i egen takt och gör delprov och examen online.

DCAs kurs har, som kursesnamnet säger, fokus på diamanter medan GIAs kurs är uppdelad i tre moment varav ett handlar om diamant, ett om färgstenar och ett om smycken. Även DCA kursen går igenom smycken och man får lära sig namn på olika typer av infattningar osv men inte lika djupt som i GIA kursen. Omfångsmässigt är de ungefär lika stora och är det diamanter du är intresserad av så välj DCAs kurs, vill du däremot ha mer kring färgstenar och smycken men inte lika djupa kunskaper om diamant så välj GIAs AJP kurs.

Såklart är kurser med obligatoriska praktiska moment i identifiering och gradering och med övervakade examen mer givande men dessa två kurser innehåller mycket bra information oavsett om du arbetar proffesionellt med ädelstenar och smycken eller bara är allmänt intresserad och inte vill göra dyrbara misstag när du köper smycken och ädelsten. Dessa kurser är dessutom ganska billiga.

Kurserna riktar sig framförallt till nybörjare men kan även läsas av mer erfarna som kompetensutveckling eller för att få lite andra infallsvinklar än i t ex Gem-A kurserna. Dessa onlinekurser håller betydligt lägre nivå och kan inte jämföras med FGA kursen men tillför lite nya perspektiv samt ett mer kommersiellt tänkande vilket gör dem till ganska bra komplement för de som vill arbeta med direkt kundkontakt.

Båda kurserna är riktade mot försäljare av smycken, diamanter och ädelsten. Särskilt i GIAs AJP program gås försäljningsteknik grundligt igenom.

Både GIA och DCA erbjuder andra kurser kring ädelstenar och smycken och GIA erbjuder några riktigt fina utbildningar inom både guldsmide och gemmologi.

DCA: http://www.diamondcouncil.org/
GIA: http://www.gia.edu/gem-education/program-accredited-jewelry-professional

Kommentera gärna:

 • Abdi • 18 maj 2021 09:39:31
  Jag vill lära mig Ädelsten och slipping.
 • Abdi • 18 maj 2021 09:37:38
  Jag vill lära mig OM Ädelsten.
 • Karin • 7 december 2020 18:54:50
  Hej, håller du i kurser? Ang ädelstenar?
 • Hej Karin, jag håller en del kurser om ädelstenar men dagens situation gör att jag inte har några planerade praktiska kurser. Ta gärna en titt på www.scandinaviangemacademy.com och www.gemmologiska.se. Via Scandinavian Gem Academy hittar du onlinebaserade teorikurser du kan påbörja när som helst, Gemmologiska riksföreningen håller löpande informationsträffar och kurser så kontakta gärna dem också.
  Har du något specifikt område du vill lära mer om så skräddarsyr jag kurser utifrån t ex geografisk eller geologisk miljö, vissa spesifika ädelstenar eller vad som kan förväntas av smycken och ädelstenar från en viss plats eller tidsperiod.

  8 december 2020 20:22:03

 • Nasro • 30 december 2019 15:49:22
  Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant
 • jonis • 17 februari 2019 22:18:36
  Hej, jag ska köpa en råa diamant alltså en oslipad diamant i indien, jag vet att man kan bli lurad med att det inte är en riktig rå diamant, men jag har en diamond machine tester som talar om ifall det är en äkta eller inte. https://www.google.se/search?q=diamond+machine+tester&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAyLDC2MPgAhXl6KYKHRjABGwQ_AUIDigB&biw=1280&bih=712#imgrc=Vtwu16Ak9AstJM:
 • Hej Jonis, det är spännande att handla med rådiamanter men som du själv är inne på så är det inte helt lätt. Instrumentet i länken är till för att testa slipade stenar och inte lämpligt för råstenar eftersom det är stor risk att det visar fel när det används på en rå yta.
  Om du tänkt importera diamanten från Indien till EU krävs ett aktuellt kimberleycertifikat.

  18 februari 2019 08:28:09

 • Eblehet Uney • 27 januari 2019 21:59:04
  Intresserad av att läsa och lära om diamanter o ädelsten smycken guld
 • Firas • 17 september 2018 21:01:16
  Hej,
  Jag vill lära mig att söka efter diamanter, och utveckla mig själv i detta yrke från början steg för steg,
  Vilken kurs är lämplig i detta fall?
 • Yahya • 22 mars 2016 21:57:54
  Jag vill bli diamond köper vilken kurs är viktigt för mig
 • Hej Yahya, det beror på i vilken del av diamanthandlarkedjan du tänkt dig. För slipade stenar så rekommenderar jag att du går någon kurs hos etablerat gemmologiskt institut som t ex Gem-A i London eller GIA (www.gem-a.com resp www.gia.edu) och väljer kurser som både behandlar teori och praktik. Även HRD i Antwerpen erbjuder bra kurser för att lära sig diamantgradering, hrdantwerp.com men också Sveriges Gemmologiska Riksförening håller varje år i oktober en diamantgraderingskurs som håller hög standard. Fördelen med att gå kurs i Sverige är att genom föreningen så träffar man många i branschen vilket kan vara till stor hjälp senare i karriären.
  Vill man handla med råsten så är det färre kurser men t ex HRD i Antwerpen erbjuder en rådiamantgraderingskurs. För handel med rådiamanter är det viktigt att veta vilka regler som gäller i de länder man verkar i då det i de flesta länder som producerar rådiamanter krävs olika typer av tillstånd om man vill bryta diamanter, köpa eller sälja diamanter inom landet samt om man vill exportera. Det bästa är att höra med ambasad eller respektive lands ministry of mines eller liknande.
  Jag erbjuder själv skräddarsydda kurser inom området och är även behjälplig som konsulterande expert vid inköpsresor och liknande så det går bra att höra av sig.

  5 april 2016 18:42:08

 • Lara • 9 februari 2015 13:45:37
  Hej San, Jag vill bli ädelsten köpare och ville ej bli lurade. Vilken utbildningen kan jag gå på?
 • Hej Lara, det beror lite på vilken typ av ädelstenar du vill handla med. Är det råa eller slipade stenar? Vill du handla med alla typer av ädelsten eller är det några speciella stenar du helst vill arbeta med eller har tillgång till?
  Jag skräddarsyr kurser efter behov om du till exempel vill veta mer om stenar från ett specifikt geografiskt område eller om det är något speciellt material du vill fördjupa dig inom. Skicka gärna ett mail till info@gemacademy.se med dina önskemål.
  Om du är i stockholm så annordnar Sveriges gemmologiska riksförening regelbundet kurser i ädelstensidentifiering och diamantgradering, www.gemmologiska.se

  9 februari 2015 14:00:27

 • Gilbert Bolese • 1 januari 2014 23:19:59
  Jag vill bli diamant köpare från Afrika. Vilken utbildningen kan man gå för att bli diamant köpare?
 • Hej Gilbert och ursäkta att jag inte sett ditt inlägg tidigare. För att handla med diamanter är det viktigt att kunna identifiera och gradera råstenar, alltså lära sig se hur stenen kommer se ut när den är färdigslipad för att inte riskera att betala för mycket. Det är såklart även viktigt att ordentligt kunna identifiera diamanter, det finns många glasbitar, topaser, cubic zirkon m fl material som slipats för att se ut som råa diamanter och ibland blandas in i paket med riktiga diamanter.
  Jag kan erbjuda en introduktionskurs i att identifiera och gradera både råa och slipade diamanter.
  Sveriges gemmologiska riksförening ordnar flera gånger per år diamantgraderingskurs.

  9 februari 2015 14:12:07

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv