Diamantbeläggning av Kubisk zirkon.

Tre cz varav två belagda enligt Serenity och den i mitten är en vanlig cz. Svårt att se skillnad på dem? Du är inte ensam. Tre cz varav två belagda enligt Serenity och den i mitten är en vanlig cz. Svårt att se skillnad på dem? Du är inte ensam.

Det förekommer en hel del diskussioner kring diamantbeläggning av andra ädelstensmaterial med hjälp av cvd teknik. Flera företag saluför b la kubisk zirkon som belagts med en tunn diamantfilm för att, som tillverkarna säger, bli mer slitstarka samt bli en bättre imitation av diamant. Serenity är ett av dessa bolag och vi är tacksamma för deras vilja att dela med sig av sin produktutveckling. Ädelstensakademin har fått till skänks flera diamantbelagda kubik zirkoner av ovannämnda företag till sin referenssamling. Då vi undersökt stenarna visar det sig mer eller mindre omöjligt att identifiera diamantlagret. Elektroniska testare ger visserligen aningen mer utslag för dessa stenar än "vanlig" cz men om detta beror på att stenarna håller högre kvalitet på polering än som är vanligt för cz eller pga diamantlagret är omöjligt att säga. Dock ingen risk att göra felidentifiering så länge testaren är korrekt kalibrerad.
Serenity säger sig arbeta på utveckling av sin metod att diamantbelägga andra material och att cz nu beläggs med allt tjockare lager. Den typ av diamant som skapas under processen är polykristallin och om de lyckas skapa tjocka lager nog för att lura t ex vanliga elektroniska testare så borde den polykristallina naturen i materialet gå att identifiera med annan traditioell gemmologisk utrustning som t ex polariskop. Dessutom tenderar polykristallin syntetisk diamant (NPD - nano polykristallin diamant) att upplevas som grumlig, skärpan i stenen försämras vilket är en begränsning i hur tjocka lager som kan påföras andra material.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv