Syntetiska diamanter blir allt bättre - är detta ett problem?

Att produktionen av syntetiska diamanter blir mer och mer utvecklad och produkterna allt bättre är något som inte är överraskande för ädelstensbranschen. Gemesis senaste "genombrott" att saluföra en slipad syntetisk diamant graderad av IGI till E VVS2 är ganska väntat, många trodde nog stenar av denna kvalitet skulle kommit för många år sedan.
Det finns teknik att identifiera alla syntetiska diamanter, åtminstonne så länge det är ekonomiskt försvarbart. Problem uppstår t ex när det gäller små diamanter där stenens värde inte motiverar kostnaden för de test som krävs. Vad vi redan sett är att de stora exklusivare smyckestillverkarna uteslutit vissa storlekar och kvaliteter ur sin design med motivering att det inte är ekonomiskt försvarbart att testa alla stenar och att de inte vill riskera att fläcka sitt namn och rykte genom att syntetiska stenar av misstag blandas med naturliga.
Det finns som sagt teknik för att identifiera alla syntetiska stenar. De som saluför smycken med syntetiska diamanter är nästan alltid måna om att redogöra för ursprunget liksom tillverkarna av stenarna som är stolta över sin produkt. Problem uppstår istället på andrahandsmarknaden då information om proviniens och identitiet ofta förlorats. Det gäller för auktionsfirmor, pantbanker och antikhandlare att se till att deras personal har kompetens och utrustning nog för att identifiera dessa stenar. Utrustningen är fortfarande relativt dyr men under de senaste åren har många billigare och enklare instrument utvecklats. Det är svårt att se varför denna utveckling av både billigare och bättre instrument, liksom av bättre syntetiska stenar skulle avta.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln