Även innehållslösa Diplom kan vara dekorativa...

Även innehållslösa diplom kan vara dekorativa... men även om ISG inte håller vad som lovas, håller verkligen GIA och Gem-As kurser tillräcklig nivå idag? Även innehållslösa diplom kan vara dekorativa... men även om ISG inte håller vad som lovas, håller verkligen GIA och Gem-As kurser tillräcklig nivå idag?
Vill man bli något så krävs vanligen någon form av utbildning. När det gäller gemmologi så finns några stora och etablerade institut som erbjuder både kortare kurser och längre utbildningar. Gem-A, GIA och AIGS är några av de som anses ha bäst utbildningar. Finns även minst lika bra kurser i b la Australien, Kanada och Tyskland. Många institut och laboratorier som t ex SSEF, HRD och IGI erbjuder även de bra kurser, ofta inom något specialområde vilket är ett kompliment till övriga utbildningar. Ibland dyker det dock upp andra aktörer som marknadsför sig som minst lika bra och framförallt billigare än de etablerade. Ett exempel på detta är ISG, International School of Gemology med säte i Texas, USA, vilka erbjuder gemmologi och värderingsutbildningar till relativt låga priser.
Detta hade varit av godo om kurserna hållit vad de lovar. Jag gick själv en av deras kurser, Introduction to Watches, för att få en bild av kvaliteten. Denna kurs är ett obligatoriskt moment för att bli vad de kallar "Registered gemologist appraiser".

Kursen är i mitt tycke rent skräp och var bortkastad tid och pengar. Ingenting av innehållet är till nytta vid identifiering eller värdering av klockor.

Att jag genomgått en delkurs gör såklart inte att jag kan döma hela deras utbildningsprogram men ISGs gemmologiprogram har av andra beskrivits som en kurs på högstadienivå vilken möjligen lämpar sig för folk som har ädelsten som hobby.
ISG har fått mycket kritik de senaste åren mot hur de marknadsför sina kurser och att innehållet i vad de publicerar innehåller väldigt mycket felaktigheter.


Gemmologi är ett ämne under utveckling och som börjar ta sig in på allt fler universitet över världen så innan du väljer utbildning, se till att kolla upp vad som erbjuds på universitet i t ex Frankrike, Sri Lanka och Ryssland.
Gem-A och GIAs kurser håller inte särskilt hög vetenskaplig nivå. Gem-A är visserligen betydligt bättre än GIA men det krävs gott om erfarenhet efter genomgången kurs för att man ska bli säker i sin gemmologroll. Positivt är Gem-As planer på samarbete inom gemmologiutbildning med ett universitet i England.

 
Etiketter: utbildning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln