Calsilica, en konstgjord bergart som dyker upp i ädelstenarnas värld.

Det förekommer många intressanta material på ädelstensmarknaden. Ett material som funnits i flera decenier är vad som brukar marknadsföras som "Calsilica" eller ibland "Fossiliserad lera" med lämpliga säljande epitet. Detta material har fina band i starka färger och säljs ofta som en naturlig produkt vanligen med påstått ursprung i Mexiko. "Rainbow calsilica" är ett vanligt handelsnamn och vid en sökning på internet hittar man mängder med erbjudanden på detta material. Det finns gott om både slipade och råa bitar med varierande prisbild, dock sällan särskilt dyrt. En majoritet av försäljarna beskriver det som naturligt. Finns till och med ibland bilder på vad som påstås vara gruvan det bryts i.

Calsilica är dock en rent konstgjord produkt som helt saknar naturlig motsvarighet. Det består till största delen av Kalcium med diverse tillsatser, bindemedel och pigment. Materialet kan beskrivas som en konstgjord sedimentär bergart.
Det är inget större problem att identifiera detta material, problemet har istället varit att så många försäljare envisas med att påstå att det är naturligt istället för att sälja det som vad det faktiskt är, ett konstgjort och ofta ganska attraktivt ädelstensmaterial.

En djupare analys av materialet och vad det innehåller gjordes 2003 av Lore Kiefert vid SSEF, läs den här: Kiefert -Rainbow Calsilica.pdf

 
Etiketter: calsilica

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv