Prasiolit och Praseolit - vad är skillnaden?

Att prasiolit är en grön variant av kvarts som vanligen framställs genom värmebehandling av den nedre färglösa delen av ametist i basalt från vissa fyndorter i Sydamerika är allmänt känt. Likaså att naturlig prasiolit är mycket sällsynt liksom att väldiga mängder framställs på syntetisk väg.

 

Praseolit är även det en grön ädelstensvariant vilken till utseendet liknar prasiolit, en blek grön färg. Praseolit är dock en förändrad variant av iolit / cordierit och har ingenting med kvarts att göra. Praseolit är mycket sällsynt och det är svårt att hitta information kring praseolit, denna sten tycks dock ha varit mer känd i början av 1900-talet än nu iom att både Dana och Webster i respektive verk nämner praseolit i flera upplagor under slutet av 1800 talet och en bit in på 1900 talet.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv