Värdering & kompetens.

Det pågår ständigt intressanta diskussioner i olika forum kring vilken kompetens som behövs för att kunna värdera saker. De forum jag följer handlar till största delen om smycken och ädelstenar och de aktiva verkar ganska överens om behovet av kompetens inom både gemmologi, metaller, guldsmide, stil o designhistoria, identifiering av marknader och marknadskrafter, kännedom om prisguider och olika typer av värde mm för att en vettig värdering ska kunna göras.

 

Det stämmer att all denna kompetens

behövs för att göra korrekta värderingar och jag är själv en försvarare av den breda kunskapen men om man tänker sig en organisation eller ett företag som har enskilda experter på identifiering av t ex ädelstenar, andra som är experter på gradering av ädelstenar och ytterliga några som är experter på att sätta värde på ädelstenar. Den sista gruppen behöver ju då inte ens se stenen, det räcker att läsa graderingen och kontrollera gällande försäljningspriser eller produktionskostnader för att sätta ett värde.

 

I ett sådant fall kan varje expertgrupp fördjupa sig på sitt område och på så vis minimera risken för misstag. En löpande band princip för värdering. Mindre charmigt och lite tråkigare kanske men skulle en sådan arbetsordning inte ge bättre och mer oberoende värderingar?

Etiketter: värdering utbildning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Ämnesord i bloggen: