Behövs högre utbildning inom Gemmologi?

Plinius uttalade sig för snart 2000 år sedan om lönsamheten i bedrägerier med ädelstenar. De han påstod då kan väl ändå inte gälla idag, eller?

 

När man ser sig om på internationella mässor och auktioner inom ädelstensområdet så blir det allt tydligare att hög kvalitet och genuina naturliga material är det som får störst intresse och högsta bud. Efterfrågan gör att det blir allt viktigare att korrekta identifieringar och graderingar av stenars ursprung och kvalitet görs.

Gemmologer har till uppgift att i första hand identifiera ädelstenar. Många gemmologer dessutom graderar och värderar stenar och även smycken. Det är sällan särskilt svårt att identifiera en sten, sitter den infattad kan det vara lite lurigare, men svårt? Nej, det är det inte, såklart förutsatt att kunskaper och instrument för en korrekt identifiering finns. Själva identifieringen av en ädelsten är dock inte den stora utmaningen nu för tiden.

 

Vad köpare av dyrbarare ädelstenar kräver är garantier för att stenarna är "äkta". Ordet "äkta" betyder för det mesta att ädelstenen ska vara Naturlig och Obehandlad. Naturliga och obehandlade rubiner och safirer betingar betydligt högre priser än motsvarande kvalitet som är behandlad. Att identifiera t ex rubin och safir som är av syntetiskt ursprung är sällan svårt men kräver kunskap. Däremot kan det vara ganska besvärligt att garantera att en rubin eller safir inte är utsatt för någon behandling. Priset på rubiner av till synes liknande kvalitet och storlek kan skilja flera 100 000, ibland miljoner, kronor beroende på ursprung och graden av behandlingar. Detsamma gäller även bland annat Jade. Vid köp av nya smycken från kända tillverkare är ursprung och identitet sällan något problem men andrahandsmarknaden är en helt annan sak. I både nyare och antika smycken sitter stenar som inte är vad de utges för. Det är här gemmologen blir en väldigt viktig person. Gemmologen måste ha en förståelse och kännedom för både geologin kring hur ädelstenar skapas, kristallstrukturer, inneslutningar, slipformer och tekniker, metoder för framställning av syntetiska stenar samt, kanske viktigast av allt, förståelse för och kunskap om hur och varför ädelstenar utsätts för behandlingar samt hur dessa identifieras och hur de påverkar hållbarheten hos ädelstensmaterial.

 

Det finns gott om folk som påstår sig ha kunskaper om ädelstenar. Många av dem är visst duktiga men utbildningsnivån på gemmologer i Sverige är inte särskilt hög. I bästa fall har de gått igenom t ex Gem-As eller GIAs kurser. Gem-As FGA titel och de Tyska, Australiensiska och Canadensiska motsvarigheterna håller visserligen högre nivå än GIAs GG titel men de ger ändå ganska övergripande kunskaper som är en grund att bygga vidare på.

 

Det finns även universitetskurser i gemmologi, bäst utvecklade är de i Frankrike och Ryssland men även i Sverige så finns möjlighet att läsa gemmologi på universitetsnivå vid Luleå Tekniska Universitet, här finns dock tyvär ingen möjlighet till någon ren gemmologi examen, vill man ha en Bachelor eller Master så är det de franska eller ryska utbildningarna som gäller. Det fanns dock under några år en Bachelor utbildning vid Kingston university i London men den är numera nedlagd, glädjande nog håller Gem-A på att utveckla en högre utbildning i samarbete med ett universitet i England, ambitionen är att intag ska ske redan i höst.

 

Institut National de Gemmologie.

GemNantes.

Moscow State University Gemmological Center.

Luleå Tekniska Universitet (länk till kursplan för Ädelstensteknik,gemmologikurserna går att läsa som friståene kurser)

 

Att ha goda kunskaper i identifiering och gradering räcker dock inte långt om man dessutom behöver värdera saker. Se alltid till att den du anlitar för värdering har kompetens som går att kontrollera!

Etiketter: gemmologi utbildning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln