Värdering & konsekvens.

För ett par veckor sedan så såg vi Jan Ribbhagen i Antikrundan värdera en champagnekylare i silver i art deco stil. Han värderade den till 100000 kronor, genom tv:n så verkade det som en vågat hög värdering.

Denna champagnekylare säljs senare och antikrundan väljer att göra ett inslag kring det. Föremålet säljs för 240000, alltså långt över värderingen. TV kollegan gratulerar Ribbhagen. Han har just undervärderat ett föremål med 150% och blir gratulerad...

En så dålig värdering är såklart skäl till avsked från vilket auktionsverk eller pantbank som helst. I detta fall får man väl kanske ändå se lite genom fingrarna iom att det är ett TV-program.

 

Rättvis värdering är svårt, ett ersättningsvärde på förlorat föremål kan variera enormt beroende på om det är ett unikum eller finns motsvarande på marknaden.

 

Ett och samma föremål kan i princip vara värdelöst vid en värdering som gäller snabb omsättning i pengar eller ett bouppteckningsvärde men kan samtidigt få en väldigt hög försäkringsvärdering. Vissa föremål har dessutom ett betydligt högre värde i rätt sammanhang, en enstaka del av en klocka är inget de flesta bryr sig om medan det faktiskt kan finnas någon som skulle ge 1000-tals kronor för samma del. En bra värderare ska kunna identifiera rätt marknader för de föremål han är specialist på.

 

Se till att den som värderar dina föremål verkligen vet vad han håller på med! Be om kvalifikationer som går att kontrollera och fråga om någon form av garanti på den utförda värderingen (du får antagligen nej till svar men stå på dig). Se även till att du själv vet vilken typ av värdering du vill ha på ditt föremål, ska du försäkra det eller vill du bara ha snabba cash?

Etiketter: värdering

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv