Ädel, Halvädel eller Färgsten?

Fortfarande stöter man ganska ofta på begreppet halvädelsten. Det finns dock ingen riktig definition av begreppen "ädel" och "halvädel". Benämningen halvädel används inte längre av seriösa aktörer, det är till och med så att om man hör någon använda det begreppet bör man bli lite misstänksam, personen i fråga har antagligen ganska dåliga kunskaper i ämnet.

 

Begreppet halvädel (semi precious) har tidigare använts för att skilja diamant, safir, rubin, smaragd och pärlor från andra stenar. Ibland har även alexandrit och opal igått bland de "ädla" stenarna men detta begrepp förvirrar mer än förklarar. Diamant, Smaragd, Pärlor, Rubin och Safir är och har länge varit de vanligaste ädelstenarna och det är dessa stenar som sitter i historiska smycken och kungaregalier, detsamma gäller dock även ametist, topas, granat och turmalin m fl. Vad gäller värde så kan många av de stenar som lite nedlåtande kallats "halvädla" långt överstiga många av de "ädla" stenarna. Vad gäller Rubin och Safir så är 99% av alla stenar på marknaden behandlade på olika vis, en stor andel har tillförts främmande ämnen, för att få bättre färg, klarhet m m vilket gör att man kan ifrågasätta om de flesta rubiner och safirer som säljs idag alls kan kallas ädelstenar i ordets rätta bemärkelse.

 

Diamanten står i en klass för sig och behandlas annorlunda än övriga  ädelstenar vilka alla kort och gott faller under benämningen Färgstenar (även om de faktiskt ibland är färglösa...).

Etiketter: halvädel

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar