Gesäll & Mästarbrev inom stenslipning - behövs det?

Sedan medeltiden har gesäll och mästarbrev varit ett måste för yrkesverksamma hantverkare. För ädelstenslipare har möjligheten att få mästarbrev kommit sent, först i slutet av 1900-talet.

Ett fungerande system med höga krav på de som får kalla sig mästare är viktigt för stenslipningens anseende. Det är hantverksrådet som bestämmer om lärlingsplatser hos någon av Sveriges få slipmästare medans det är Gemmologiska Riksföreningen som bedömer och godkänner gesäll och mästarproven.

Visst finns det många slipare som är duktiga och är självlärda men att kräva en formell utbildning även för hantverkare borgar för bredd och uppfyllda minimikrav samtidigt som de verksamma använder samma terminologi vilket underlättar komunikation och beställningar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar