Gesäll & Mästarbrev inom stenslipning - behövs det?

Sedan medeltiden har gesäll och mästarbrev varit ett måste för yrkesverksamma hantverkare. För ädelstenslipare har möjligheten att få mästarbrev kommit sent, först i slutet av 1900-talet.

Ett fungerande system med höga krav på de som får kalla sig mästare är viktigt för stenslipningens anseende. Det är hantverksrådet som bestämmer om lärlingsplatser hos någon av Sveriges få slipmästare medans det är Gemmologiska Riksföreningen som bedömer och godkänner gesäll och mästarproven.

Visst finns det många slipare som är duktiga och är självlärda men att kräva en formell utbildning även för hantverkare borgar för bredd och uppfyllda minimikrav samtidigt som de verksamma använder samma terminologi vilket underlättar komunikation och beställningar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Shiragha » Diamant:  ”Hej.1-skulle bara fråga köper ni oxå ädelstenar som oslipad? Jag har mycket äde..”

  • Shiragha » Svart & diamanter:  ”Hejsan. Jag har några Sten som hämtar från Afghanistan och Iran. Rå diamant och ..”

  • Nasro » Onlinekurser om diamant & ädelsten:  ”Jag är nybörjare , men väldigt intresserad av ädelstenar och diamant”

  • Christer » Santa Maria, värme & rubin.:  ”Angående det som sades om en "omvänd bevisbörda": "Värmebehandling av t ex rubin..”

  • dan österdahl » Ädelstensakademin nu i Norrköping!:  ”Hej Var kan jag köpa utrustning som lämpa sig för fältstudier ? dan 070 5229035”

Bloggarkiv

Länkar