Syntetiska polykristallina diamanter

Det har under de senaste året diskuterrats en del kring de nya NPD diamanterna. Dessa syntetiska diamanter verkar gå relativt fort och lätt att tillverka och består av mängder av nanostora diamantkristaller som genom hpht (högt tryck & hög temperatur) fogas ihop till ett polykristallint diamantmaterial som är transparent. Dessa stenar torde dock inte utgöra något större problem för ädelstensbranschen då de är polykristallina vilket lätt ses i polariskopet. De upplevs dessutom aningen grumliga trots hög klarhet samt visar fluroescens mönster under UV som skiljer sig från naturliga stenar.

 

Läs mer i Gems & Gemmology nr 2 och 3 2012 samt i nov/dec nummret av Gemguide.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln