Seminarium med Richard Drucker från Gemworld

Gem-A konferensen i London förra helgen tjuvstartade på lördagen med ett föredrag av Richard Drucker från Gemworld (Det är Gemworld som publicerar Gemguide) där han gick igenom de olika graderingssystem för färgstenar som utvecklats under åren. Colormaster, Munsell, Colorscan, Gemdialogue, GIA gemset, GemeWizard och Gemworlds egna, både det gamla och deras nya system som är under utveckling gicks igenom med för och nackdelar. Detta följdes av en timmes praktisk färggradering enligt Gemworlds nya system vilket bygger på Munsell men med GIAs terminologi. Systemet känns smart och är lättanvänt men långt ifrån lika nyanserat och detaljrikt som Gemdialogue, (vilket kanske inte behövs?) det är heller inte färdigutvecklat för färgskiftande stenar samt inte helt klart hur stenar med stark pleokroism ska bedömas. En fördel att Gemworld själva utvecklar ett färggraderingssystem är att de lättare än andra kan koppla det till sin värderings och prissättnings verksamhet.
Detta var ett par väl spenderade timmar i grått London, ser mycket fram mot morgondagens konferens.
Colormaster och Colorscan anses vara helt obsoleta system men själv tycker jag att Colorscans upplägg där en ädelsten först defineras och sedan anges vilka färger den kan / bör ligga inom anges mot en färgad folie har vissa poänger.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln