Problemetiken med små syntetiska diamanter blandade med naturliga.

Thomas Hainswangs föreläsning på Gem-A konferensen kring problemet med att syntetiska gula diamanter frekvent förekommer blandade med naturliga var mycket intressant. Det förklarade även mina iaktagelser på Place Vendome i Paris några dagar tidigare att färgade diamanter var helt ute ur bilden, det som gäller där är färglösa diamanter. Han förklarade det med att iom att det är så tidsödande att identifiera melee diamanter lönar det sig inte att göra undersökningarna. Normalt är det relativt lätt att se om en diamant är naturlig eller syntetisk men det kräver tid och utrustning och de stora juvelerarna vill inte riskera att omedvetet få in syntetiska stenar i sina produkter och har därför slutat använda särskilt starkt gula diamanter. Denna problematik gäller inte alls för färglösa stenar.

Denna utveckling kan tyckas skrämmande men det finns metoder att identifiera alla syntetiska och behandlade stenar, det handlar mest om att processen tar tid och är dyrbar, förhoppningsvis får detta med sig att det utvecklas billigare och smidigare instrument för identifiering av syntetiska stenar alternativt att de stora producenterna de Beers och Alrosa släpper ut större mängder små gula diamanter på marknaden, sänker priserna och på så vis gör den syntetiska tillverkningen ekonomiskt ointressant.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln